Fit mom, happy son

Zdravě a vyváženě i v restauraci

Možná si říkáš, jak někdo může řešit výběr jídla v restauraci🍽️. Prostě si objednám, na co mám chuť a víc neřeším. Pro mnoho lidí není návštěva restaurace jen otázka výběru jídla, ale také zdroj stresu. Ztráta kontroly nad přesným kalorickým příjmem, složením a možná i obava z možného zvýšeného kalorického příjmu, přibírání může rozhodování komplikovat.

I já jsem si prošla obdobím, kdy jsem se stravování v restauraci raději vyhýbala. Neznat přesné množství kalorií a makroživin pro mne bylo nepředstavitelné. Dnes už je to naštěstí za mnou, i když je pro mne stále důležité, co jím 🥗

Když jdu do restaurace, zaměřuji se na složení jídla. Vždy koukám na přípravu jídla a vybírám možnosti, které obsahují zeleninu🥦🥕 a zdroj bílkovin🍗. Ačkoliv nemám úplný přehled o použitému tuku, netrápím se tím a jídlo si vychutnám😊

Vím, že díky správnému složení dodám tělu potřebné živiny a poznám, kdy mám dost. Ani přes poznámky typu „ty těch pár kousků nedojíš?“ se do dojídání jídla nenutím. Je důležité vnímat a poslouchat své tělo.

Pokud je i pro tebe důležité, co svému tělu dopřáváš, mám pro tebe pár tipů pro zdravější stravování v restauraci:

Zaměř se na způsob přípravy jídla

Vyhni se jídlům smaženým/ křupavým, smetanovým/ krémovým, která jsou bohatá na množství tuku i kalorií.

Lepší volbou jsou jídla pečená, dušená, vařená či grilovaná.

Nezapomeň na zeleninu a bílkoviny

Zelenina, stejně jako bílkoviny by měly být nedílnou součást každého jídla. Ať už si ve formě salátu, nebo zeleninové přílohy. Vždy doplněné právě bílkovinami.

Sleduj velikost porce

Dávej pozor na velikost příloh a s tím spojený nadbytečný příjem sacharidů. Přílohu můžeš nahradit zeleninou.

🥕 Některé druhy zeleniny, jakou je dýně, mrkev, paprika mohou obsahovat více sacharidů. Tyto druhy mohou být ve zdravém jídelníčku skvělým zdrojem sacharidů.

Omezuj tekuté kalorie

Alkohol, slazené nápoje či frappuccina mohou představovat velký zdroj kalorií.

Dezerty s rozumem

Pokud přece jen neodoláš dezertu, vol méně kalorické varianty, jako jsou tvarohové dezerty s ovocem, které obsahují vlákninu a vitamíny ve formě ovoce a zdroj bílkovin v tvarohu. Ale i tady počítej s možným doslazením a zvýšeným příjmem cukru.

Neboj se zeptat, co tvoje jídlo obsahuje. I to ti může při výběru zdravého jídla pomoci.

Klíčem je najít rovnováhu a vyváženost. Neboj se méně zdravých potravin v, pokud máš jejich množství pod kontrolou. Vždy je možné udělat zdravější volbu. Řízek se zeleninou je lepší volba, než si ho dát s hranolky. 

Stačí se naučit správně si vybírat, naslouchat svému tělu a být v souladu s tím, co jíš. Je to výzva, ale jistě to zvládneš. A pamatuj, že po jednom jídle v restauraci nepřibereš – užij si to.

Potřebuješ pomoc na cestě zdravým životním stylem v souladu s tím, co je pro tebe reálné, žitelné? 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *