Fit mom, happy son

Porucha příjmu potravy není o čísle na váze

Poruchy příjmu potravy (PPP) nejsou pouze o čísle na váze. Přestože jsou často spojovány s nízkou tělesnou hmotností, mohou postihnout každého, bez ohledu na konfekční velikost. PPP jsou spíše o nezdravém vnímání vlastního těla a vztahu  k jídlu, než o čísle na váze. Je důležité uvědomit si, že přibrání na váze nemusí být dostatečným řešením, je to o komplexní psychologické práci zaměřené mimo jiné na vnímání vlastního těla a vztahu k jídlu.

VAROVNÉ SIGNÁLY

PPP se mohou projevovat různými způsoby a nemusí být snadno rozpoznatelné. Pokud si všímáš některých z těchto chování u sebe nebo blízkých, může to být známkou problému.  

Zde je několik otázek, které ti mohou pomoci identifikovat možný problém:

Jídlo je výživou a podporou zdravého života plného radost a energie. Nemělo by mít moc ovládat tvůj život, ten by měl být v tvých rukou. 

JAK PODPOŘIT ZDRAVÝ VZTAH K JÍDLU A VLASTNÍMU TĚLU

Jídlo není jen o kaloriích, ale především o výživě a požitku z jídla. Vychutnávej si jej. 

Naslouchej svému tělu. Nauč se rozlišovat mezi emočním a fyziologickým hladem. Vnímej pocit nasycení i potřebu odpočinku. 

Pečuj o sebe a své tělo. Zdravý životní styl zahrnuje zdravou stravu, odpočinek, péči o duševní zdraví i vztahy, pohyb a to ideálně v souladu s tvými potřebami. 

Pozitivní myšlení a vděčnost. Hýčkej svoje tělo za to, jak úžasně funguje ve tvůj prospěch. Buď vděčná za zdravé funkční tělo. 

Cvič pro radost, nikoliv za trest. Pohyb by měl být přínosný pro tělo, ale i duši. Najdi pohyb, který pro tebe bude radostí, nikoliv trestem.

Nebuď striktní.  Každý den je jiný, ať už z hlediska potřeby kalorického příjmu, pohybu či odpočinku. Flexibilita v pohybu i ve stravování ti napomůže k dlouhodobé udržitelnosti a spokojenosti. 

Nesrovnávej se s ostatními.  Každý je jedinečný a to je v pořádku. Každý má jinou genetiku, stavbu těla, styl stravování, pohybové možnosti… Vždy bude v tvých očích někdo „lepší“. Srovnávání často vede k negativnímu vnímání sebe sama. 

Přijmi sebe a své tělo i se svými nedokonalostmi. Namísto přemýšlení nad nedokonalostmi se zaměř na svoje silné stránky, každý nějaké má, i ty. 

ZDRAVÝ VZTAH K VLASTNÍMU TĚLU I JÍDLU

Zdravý vztah k jídlu a vlastnímu tělu je klíčový. Číslo na váze neurčuje tvou hodnotu a rozhodně nestojí za poruchu příjmu potravy. Důležitý je zdravý přístup k jídlu a pozitivní vnímání vlastního těla, který přispívá ke zdraví, radosti a celkové pohodě. Přehnaná kontrola nad jídlem a váhou může ovlivňovat tvé chování i myšlenky. 

ZNÁM TEN POCIT…

Znám ten pocit, kdy jídlo, váha a cvičení ovládá tvůj život a pro nic dalšího není mnoho prostoru. Nikdo ti nerozumí. Pro ostatní „jsi hubená, tak ses přejedla, to občas každý“, ale kdo to nezažil, nepochopí.

Pokud máš pocit, že potřebuješ pomoc, vyhledej ji. Nebuď na to sama. 

Zdraví, pohoda, sebepřijetí a svoboda v jídle je nejvíc. 🌟

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *