Fit mom, happy son

Jak se opět naučit naslouchat svému tělu…

Naslouchat vlastnímu tělu, ačkoliv je to přirozené, nemusí být vždy snadné. V dětství je to něco, co vůbec neřešíme a přirozeně nasloucháme pocitům hladu a sytosti. Rychlé občerstvení, průmyslově zpracované potraviny, cukrovinky, „dojez to“, „teď je čas oběda“, sedavý způsob života nebo dlouhodobé diety mohou narušit schopnost vnímat, co naše tělo skutečně potřebuje. 

V tomto článku se podívám na praktické tipy, jak se znovu naučit naslouchat svému tělu a jak opět získat kontrolu nad svými chutěmi.

  1. Zařazuj skutečné jídlo a omezuj průmyslově zpracované potraviny

Jedním z klíčových způsobů, jak se znovu naladit na své tělo, je konzumovat přirozené, nezpracované potraviny. Průmyslově zpracované potraviny často obsahují vysoké množství cukru, soli a umělých přísad, které mohou ovlivnit signály hladu a pocitu sytosti. Jsou namíchány tak, abychom chtěli víc, něž skutečně potřebujeme. „Dám si jen kousek“… skončila s kouskem nebo spíš s prázdným balením?

Snaž se zařazovat více čerstvé zeleniny, ovoce, bílkovin a zdravých tuků. Omezováním vysoce zpracovaných potravin se můžeš lépe naučit vnímat skutečné potřeby svého těla.

  1. Jez vědomě

Vědomé jedení ti pomůže rozpoznat pocity hladu a sytosti. Zkus při jídle vypnout televizi, odložit telefon a plně se soustředit na jídlo. Každé sousto si vychutnej, vnímej chuť, vůni, ale i únavu a pocit sytosti. Tento přístup ke stravování ti pomůže vnímat, kdy máš dost a co tvé tělo skutečně potřebuje.

  1. Vnímej pocity během jídla a po jídle

Dalším důležitým krokem je věnovat pozornost tomu, jak se cítíš během a po jídle. Zaměř se na to, jak různé druhy potravin ovlivňují tvou energii, náladu a zažívání. Jídlo by ti mělo dodat energií a cítit se po něm lehce, ne unaveně a nepříjemně plně.

  1. Spánek a odpočinek

Kvalitní spánek a dostatečný odpočinek jsou nezbytné pro správné fungování těla. Při nedostatku spánku je těžké naslouchat našim potřebám – často saháme po sladkostech a kofeinu, abychom nahradili chybějící energii. Snaž se dodržovat pravidelný spánkový režim a neopomíjej dostatečný spánek, který je nezbytný pro regeneraci.

  1. Hydratace

Pitný režim je důležitou součástí zdravého životního stylu. Často zaměňujeme pocit žízně za hlad, což může vést k přejídání. Ujisti se, že piješ dostatek vody během dne. Voda podporuje trávení, energii a optimální funkci organismu.

  1. Všímej si, pojmenuj emoce a pocity

Důležitým krokem k lepšímu naslouchání vlastnímu tělu je zpomalit, rozpoznat a pojmenovat své emoce. Často se může stát, že jíme v reakci na stres, nudu nebo samotu, aniž bychom skutečně pociťovali hlad. Uč se rozpoznávat své emoce a zkoušej na ně reagovat jinými způsoby než jídlem –relaxací, meditací, pohybem, časem pro sebe nebo s blízkými, koníčky apod.

  1. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita je důležitá pro zdravé tělo i mysl. Zařaď přirozený pohyb do své každodenní rutiny. Důležité je najít pohyb, který tě baví a přináší ti radost. Ať už je to procházka, tanec nebo lehké cvičení.

CHYBY, KTERÉ TI MOHOU BRÁNIT NASLOUCHAT SVÉMU TĚLU

Přestože je schopnost naučit se znovu naslouchat svému tělu důležitá, je snadné dělat chyby, které to komplikují. Zde je několik chyb, kterým je dobré se vyhnout:

1. Zaměňování emocí za hlad

Jednou z častých chyb je emoční jedení. Jíme, protože jsme ve stresu, smutní nebo osamělí, aniž bychom měli skutečný hlad. Nauč se rozlišovat, zda máš opravdu hlad, nebo jen hledáš útěchu v jídle. Pokládej si otázky – Jedla jsem dostatečně? Nechyběly mému jídlu důležité živiny? Mám skutečně hlad nebo se jen cítím osaměle…?

2. Ignorování potřeby odpočinku

Tlak na výkon může vést k ignorování únavy. Naslouchání vlastnímu tělu znamená uvědomit si, kdy potřebuješ odpočinek.

3. Přílišná kontrola stravy

Přehnaná snaha o kontrolu jídla (např. neustálé počítání kalorií, „zakázané“ potraviny) může oslabit schopnost intuitivního stravování. Uč se poslouchat své tělo bez přísných omezení.

4. Nedostatečná hydratace

Nedostatečný pitný režim může způsobit, že žízeň zaměníš za hlad. Pravidelné pití vody ti pomůže lépe vnímat své skutečné potřeby.

Co si z toho vzít:

Naslouchání tělu vyžaduje čas a trpělivost, ale postupnými kroky je možné tuto schopnost znovu obnovit. Zařazováním skutečného jídla, vědomým jedením, dostatečnou hydratací, pohybem a vnímáním svých emocí můžeš lépe rozpoznat, co tvé tělo skutečně potřebuje. Nesnaž se o dokonalost – klíčem ke zlepšení zdraví a celkové pohody je nalezení rovnováhy mezi tělem a myslí.

.

Pokud potřebuješ pomoc a podporu na cestě zdravým životním stylem bez přílišných omezení. Jsem tu pro tebe.

Těším se na naši společnou cestu, která ti pomůže dosáhnout tvých cílů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *