Fit mom, happy son

Proteinový nebo celozrnný kváskový, co je lepší?

Proteinový chléb může na první pohled vypadat jako ideální volba – má více bílkovin a méně sacharidů, kterých často konzumujeme nadbytek. Naopak, bílkoviny, důležité pro zachování svalové hmoty a regeneraci nám v jídelníčku často chybí. Takže myšlenka obohatit chléb o bílkoviny zní skvěle.

Nicméně, když se podíváme na složení, proteinový chléb obsahuje různé přidané ingredience, které prodlužují jeho trvanlivost, což naznačuje, že nejde o přirozenou, ale spíše o praktickou volbu. I s tímto vědomím si ho občas také dopřeji – je to kompromis a rozhodně bych ho ve stravování 80/20 zařadila do 20% – „méně zdravé“. Jsou pryč doby, kdy jsem takové potraviny vyhledávala a víc než složení mě zajímala kalorická hodnota a množství makroživin. 

Celozrnný kváskový chléb je přirozenější volba, obsahuje přirozeně fermentované sacharidy, které přispívají k lepšímu trávení. Oproti průmyslově zpracovanému pečivu.

Pokud hledáš přirozenou volbu, je lepší sáhnout po celozrnném kváskovém chlebu, a doplnit jej zdrojem bílkovin – kvalitním sýrem, vejcem, tvarohem, a přidat zeleninu. Tím si zajistíš vyvážený příjem živin bez zbytečně přidaných ingrediencí.

Proteinový chléb může být občasnou pohodlnou volbou, ale pokud jde o zdraví a kvalitu potravin, je za mne celozrnný kváskový chléb lepší volbou.

Rozhodla ses pro změnu životního stylu a zdravější stravování? Potřebuješ pomoc a podporu na této cestě? Jsem tu pro tebe, ráda ti pomohu a podpořím tě na cestě, která ti pomůže dosáhnout tvých cílů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *