Myslím, že příprava domácí kaše nezabere až tak moc času. S dětmi je to i tak někdy skoro nemožné. Když Miky třeba leze na „ostrůvek“ s indukční deskou, tak si kaši často raději odpustím, než aby se spálil.
V obchodech lze pořídit kaše různé kvality, složení. Někdy se tím dá časový pres vyřešit, ale pořád je důležité dbát především na složení, nejen na kalorickou hodnotu.
Při zkoumání složení se nejprve zaměřím na délku složení. Čili, pokud se zdá složení nekonečné, většinou neberu. Jestliže vidím spoustu cizích slov, jdu od toho, protože základní potraviny znám. Nejsem chemik, abych zkoumala každou položku nebo strávila u jednoho produktu 1/2 hodiny a vše vyhledávala.
Kaše jsou obohaceny o vlákninu, která zasytí na delší dobu.
Kaše Top Natur obsahuje o 16 g více tuku na 100 g. A právě díky tomu i o 70 Kcal více (na 100 g, porce je 60 g).
Tuky mají vyšší kalorickou hodnotu (9 kcal na 1 g), oproti sacharidům a bílkovinám (4 kcal na 1 g).
Kaše Top Natur je slazena xylitolem a čekankovou vlákninou (inulin), přesto obsahuje 2x tolik sacharidů i více cukru, než keto mash, která obsahuje sukralosu, maltodextrin a čekankovou vlákninu.
Keto mash je obohacena o protein, díky tomu obsahuje výrazně více bílkovin. Vyšší cena kaše je dána nejspíš obohacením o vitamíny, otázkou ovšem je, zda je jejich množství natolik významné, aby stálo za řeč. Každý si pak musí sám položit otázku, zda potřebuje vitamíny v této podobě, nebo je vhodnější suplementovat pouze vitamíny, kterých má nedostatek. Já bych volila druhou možnost.
Pro srovnání přidávám složení domácí kaše. Chuťově ji mám osvědčenou. Je dobrá i bez banánu a proteinu (používám čistý, bez příchuti/ sladidel). Každý si pak může přizpůsobit, co mu vyhovuje. Ubrat sacharidy/ cukry a ne každý má doma protein.