Fit mom, happy son

ZELENINA (Proč by měla být součástí každého jídla?)

Zelenina by měla být součástí každého jídla. Jasně, do jogurtu si asi zeleninu nedáš, ale tam šoupneš trochu ovoce. Ale jinak by zelenina neměla chybět. A je úplně jedno, v jaké podobě. Teplá, studená, zeleninové krémy/ omáčky… prostě tak, jak chutná tobě.

Když píšu, že by zelenina měla být součástí zdravého talíře. Stejně tak by zdravý talíř měl obsahovat i zdravé tuky a bílkoviny (sacharidy obsahuje i zelenina, takže doplnění sacharidů/ přílohy už není úplně nutné, záleží na každém, podle typu stravování). Což se někdo snaží v dietě obcházet, přestože to není vhodný způsob, jak snížit kalorický příjem a zhubnout. Druhý extrém je minimální přítomnost zeleniny v jídelníčku. Žádný extrém není dobrý. 

A kolik zeleniny je teda OK? Optimální denní příjem zeleniny je kolem 500 g. 

Každý druh zeleniny obsahuje různé vitamíny, minerály v jiném množství. Čím větší pestrost zeleniny, tím větší spektrum živin.

Nedostatkem zeleniny ochuzuješ tělo o zdraví prospěšné látky, ale zároveň jsi méně nasycená.

Zelenina obsahuje jen málo kalorií a vodu v různém poměru. Zelenina je nízkokalorická a proto se ti bude hodit nejen do redukce. 

Ano, někdo možná nemá rád salát. Tak nebude žvýkat salát a dá si raději zeleninovou omáčku. Kdo chce, hledá způsoby, jak zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Kdo nechce, hledá výmluvy. Rozhodnutí je na každém. Nemyslíš?

Já mám ráda nejrůznější druhy zeleniny snad v jakékoliv podobě: salát, pečená, placičky, zapečená, omáčka (ty teda méně, ale nikdo nemusí jíst vše).

Jak máš nejraději zeleninu ty? A máš zeleninu vůbec ráda? 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *