Když mě napadlo téma BÍLKOVIN, tak jsem si začala vyhledávat informace, abych nezapomněla na nic důležitého, ale pak jsem si řekla, že to, že jsou bílkoviny základní stavební látkou lidského těla si může najít na internetu asi každý.
Proto jsem se začala zamýšlet, nad extrémy, které mám s ne/optimálním příjmem bílkovin spojené a všímám si jich. Trochu jsem je zažila i na vlastní kůži. U některých lidí si pozoruji nedostatečný příjem bílkovin, třeba i u nás v rodině babička vždy říkala, „chlap musí mít největší kus masa, žena až podle toho, co zbyde“. Ženy v naší rodině si i dnes dávají menší kousek masa, i když nedostatek např. masa není, a naloží si více sacharidové přílohy, kromě mne, samozřejmě. Já jsem tak trochu „zkažená“ fitness světem, kde se zase kupují výrobky s nápisem „protein“, často nevalné kvality (je nutné číst složení a nebrat jen výrobek s „PROTEINEM“ na obalu).
Byly doby, kdy jsem si i já kupovala proteinové tyčinky, pudinky, kaše, proteiny, bez ohledu na kvalitu obsahu. Dnes si tyčinku (nic jiného) také občas koupím, ale čtu složení, vybírám si. Vím, že bílkoviny ze základních potravin mi stačí a tyčinka je jen takový doplněk, chuťovka ke skutečným potravinám: vejcím, masu, rybám, mléčným výrobkům, ořechům, semínkám, luštěninám.
Bílkoviny jsou u mne součástí každého jídla, protože jsou důležité pro:
~ udržení svalové hmoty
~ zdravé nehty, vlasy, kůži
~ doplnění energie
~ imunitu
~ udržení dobré nálady
~ uchování zdravé váhy
~ pocit sytosti, který pomáhá předcházet chutím na sladké, nezdravé potraviny
~ předcházet otokům
… pokud si naložíte talíř těstovin, nebo jen zeleninový salát a přibíráte, máte horší náladu, problémy s trávením, po jídle chutě na sladké atd., zkuste se zamyslet nad množstvím bílkovin, které přijímáte. Jsou součástí každého jídla? Možná vás napadne: „optimální příjem“, to si mám příjem bílkovin počítat? Myslím, že pro rekreační sportovce to není nutné, postačí zařadit bílkoviny ke každému dennímu jídlo a nepřejídat se bílkovinami v podobě doplňků výživy.