Dnes už snad všichni ví, že by si měli dávat pozor na obsah cukru v potravinách.
Někdo dokonce složení potravin čte, ale jsou i lidé, kteří čtou, a pokud „cukr“ ve složení nevidí, tak výrobek koupí s dobrým pocitem, že koupili něco zdravého. A s tím někteří výrobci počítají, s neznalostí, nevědomostí. Snaží se své výrobky prodat za každou cenu a proto místo „cukru“ doslazují nejrůznějšími sirupy, „zdravějšími“ alternativami cukru, aby spotřebitele zmátli. Nikomu se asi nechce v obchodě vytahovat telefon a každou položku Googlit, co to vlastně v té tyčince je… Nejjednodušší asi je nekupovat si potraviny, jejichž složení je nám neznámé.
Občas si koupím něco, co podle mne není úplně ok, ale jsem si toho vědoma, ochutnám a většinou je to hnus. Proto si raději nějaké tyčinky objednám a vím, že si pochutnám a složení je také super a k přečtení na internetu.
Ale teď zpátky k „cukru“ v potravinách. Je spousta názvů, které zní líbivě, ale pořád to je jen „cukr“ s jiným názvem a minimem minerálních látek, vitamínů navíc, tělu prospěšných látek, které vlastně ani nestojí za řeč, pokud nemáte v úmyslu sladit ve velkém, což není dobré/ zdravé ani tím „nejlepším“ sladidlem.
Za mne je nejlepší volbou… chvíle napětí, NESLADIT VŮBEC. Už vidím, jak si někdo klepe na čelo. Dobře, tak podle mne je asi nejvhodnější SLADIT OVOCEM, které dosladí dezerty přirozeně (používám banán, jablko…). Přirozeně sladkou chuť dodá třeba i smetana, ořechy, vanilka, skořice.
Pokud to nejde ovocem, protože v některých receptech se ovoce nehodí, pro tyto případy se mi osvědčila čekanková vláknina, sirup.
Další vhodnější alternativy, které sice nepoužívám, ale podle mne jsou fajn:
Stévie má méně kalorií než běžný cukr. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Všichni jsou z ní „na větvi“, ale já jsem ještě neochutnala takovou, která by mi chutnala. Možná špatná volba, ale chutě má každý jiné, tak vám třeba zachutná.
Erythritol sice nepoužívám, protože cítím takovou pachuť, ale je to vhodná alternativa, která má méně kalorií a nižší sladivost.
Xylitol, březový cukr. Obsahuje méně kalorií a srovnatelnou sladivost s běžným cukrem.
Co se skrývá na obalech a tváří se zdravěji, ale podle mne je to prostě jen „cukr“ v lepším obalu: Agávový sirup, Dextróza, Fruktóza, Glukóza, Glukózo-fruktózový sirup, Hroznový cukr, Hnědý cukr, Javorový sirup, Karamel, Karobový cukr, Kokosový cukr, Kokosový sirup, Kukuřičný sirup, Melasa, Ovocný koncentrát, Panela, Rýžový sirup, Sacharóza, Sirup z cukrové řepy, Sirup z ječného sladu, Třtinová šťáva/ cukr…
Pokud už nějaký doslazený výrobek koupíte, tak je dobré koukat na množství „cukru“. Je rozdíl, když obsahuje 50% a 5%.
Ať už sladíte čímkoli, snažte se sladit, co možná nejméně.
… na množství záleží.