Občas má manžel záchvěv a zajímá se, jestli náhodou nepeču něco, co by si dal, něco nezdravého…
„Co to kuchtíš?“
„Perník.“
„Normální (= z bílé mouky a cukru) nebo ten tvůj (= bez bílé mouky, bez přidaného cukru)?“ (se zájmem)
„Ten můj.“
„Aha.“ (zklamaně)
To mu stačí, aby ani neochutnal… Jeho chyba… Alespoň zbylo víc na nás, je vážně výborný.
I když přiznávám, že mě to občas trochu mrzí, ale vím, že nemá cenu ho nutit, Na druhou stranu ochutnat a až pak si udělat názor mi přijde, jak to jen napsat, přirozenější, dospělejší? Tak nějak.
Když jsem se vracela k tomuhle receptu a vůbec, často, když peču perník, tak si vzpomenu na babiččin. Peče ho občas dodnes. Když jsme byli malí, dávala na něj takovou bílou cukrovou polevu s citrónem, protože „tak se to dělá“, ale když zjistila, že s polevou nám perník moc nechutná, přestože „takhle to má být“, vzdala to a už perník ničím nepolévala, i když se jí to moc nezdálo. Já jsem měla perník moc ráda a stále mám. A co jsem měla nejraději, to byly okraje perníku. Kolikrát jsem perník okrájela celý dokola a jedla jen okraje :-). Akorát časem si bratranec začal stěžovat, že všechny okraje sním jen já, tak jsem mu musela také kousek nechat 🙂
CUKRFREE PERNÍK
INGREDIENCE
100 g ořechové mouky
2 vejce
100 g jablečného pyré
100 g kysané smetany
50 ml kokosového mléka
PDP
Kakao
Perníkové koření
Skořice
POSTUP
Vyšleháme sníh z bílků, ostatní ingredience promícháme a přidáme sníh. Nalijeme do formy a pečeme na 180, cca 50 minut.
Dobrý den, myslíte, že byl šel použít rozvar z mražených bobulovin ( bez přidání vody ) – místo jablečného pyré? Jsem Keto / LC. Děkuji, krásné Velikonoce, Radka.
Dobrý den,
bohužel jsem ke slazení nikdy nepoužila, takže nedokážu odpovědět. Jestli se do toho pustíte, budu ráda, když mi dáte vědět. Hezké Velikonoce i vám. Jana.