Fit mom, happy son

Glykemický index

„Jez potraviny s nižším glykemickým indexem.“, to slyšel snad každý. Ale co to vlastně je ten glykemický index, GI? A proč bych měla takové potraviny jíst? Které to jsou? 

Glykemický index je veličina, jež stanovuje, jak dalece se zvýší hladina krevního cukru po požití dané potraviny. 

Čím vyšší glykemický index, tím prudčeji stoupne hladina krevního cukru. Což na sobě možná i sama poznáš:

  • po snědení potraviny s vysokým GI ti rychle stoupne energie a následně prudce klesne
  • poměrně brzy nastupuje hlad/chuť 

Pozoruješ to na sobě po požití jednoduchých sacharidů? 

Prudké výkyvy hladiny krevního cukru vedou k častému vyplavování inzulinu. Navíc je větší chuť/ hlad a zvýšený kalorický příjem vede ke vzniku nadváhy. Výkyvy a přejídání se (potravinami s vysokým GI) mohou vést k rozvoji cukrovky. 

Potraviny s nižším GI jsou „výhodnější“: 

Potraviny s nižším GI nezpůsobují prudké výkyvy hladiny krevního cukru/ přejídání, lépe zasytí, bývají výživnější. Mohou přispět k lepší psychické pohodě.

Potraviny s vysokým GI (70 +) jsou: jednoduché sacharidy, sladkosti, bílé pečivo, rýže, hranolky, bramborová kaše, chipsy, knedlíky.

Mezi potraviny se středním GI patří: luštěniny, celozrnné potraviny, quinoa, vařené brambory, jáhly, ovoce.

Nízký GI (do 50): zelenina, ovoce (ostružiny, rybíz, maliny), ořechy.

Vysoká teplota a doba přípravy glykemický index zvyšuje. Čili nepřevařovat, nerozvařovat (těstoviny aj.)

Naštěstí je možné glykemický index taktéž snížit 😉

Pro snížení glykemického indexu je vhodné doplnit pokrm o zeleninu, bílkoviny, tuky

Čím vyšší teploty a delší tepelná úprava, tím se glykemický index zvyšuje. Čili brambory, těstoviny aj. nerozvařuj…

Zráním se může glykemický index zvyšovat. Např. u nezralého banánu se GI pohybuje kolem 40, zráním se GI zvyšuje k hodnotě 60. 

Kysané mléčné výrobky, vinný/ jablečný ocet, citron… také pomáhá. 

Potraviny je nejvhodnější konzumovat, v co možná nejpřirozenější podobě, kdy nedochází k narušení struktury potraviny a zvyšování glykemického indexu. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *