Máme tady sezónu jahod.
Jahody mají celou řadu benefitů na zdraví, ale kolikrát, když je „toho“ (jahod) příliš, tak se člověk snadno přejí a za chvíli je po sezóně.
Jahody jsou jedním z druhů ovoce s nízkým obsahem cukru. Obsahují poměrně významné procento vody, mají nízký obsah kalorií. Tudíž se hodí i do redukce, ale samozřejmě nic se nemá přehánět.
Příliš nedoporučuji jíst ovoce samotné, ale vytvořit si plnohodnotné jídlo. Což zní možná pracně, ale není.
Podle mne je důležité doplnit jahody o bílkoviny a tuky, které mě/ tě zasytí na delší dobu a nesníš tak půl kila jahod na posezení.
Jednoduché varianty jsou:
➡ Řecký jogurt/ skyr/ tvaroh, jahody, ořechy/ ořechová granola
➡ Kefír, neochucený protein, jahody, (ořechová máslo).
Typy, co s jahodami můžeš „vykouzlit“, aby ses jich nepřejedla (viz foto):
➡ Svěží salát s vejce, avokádem a jahodami
➡ Jahodové knedlíky
➡ Jahodové „tiramisu“
➡ Kakaový dort s jahodami
➡ Brownies s jahodami
➡ Smetanové jahodové nanuky
➡ Tvarohové šišky s jahodovým přelivem
➡ Piškotový dort s jahodami
➡ Cheesecake s jahodami
➡ Zapečený tvaroh s jahodami
➡ Tvarohové koláče s jahodami
Co byste si dali? Máte vy nějaké typy na recepty, využití jahod?