Myslím, že arašídy jsou tak trochu kontroverzní potravina.
Spousta lidí považuje arašídy za ořechy, přestože se jedná o luštěninu (100 g: 457 kcal; 49 g tuků; 16 g sacharidů; 26 g bílkovin). Ano, mně se to také nezdá, ale je to tak.
Jedni arašídové máslo milují, „patlají“ si jej dokonce i na chleba. Druzí je nesnáší. Nejprve jsem patřila spíš k těm druhým, když známí přivezli arašídové máslo z Ameriky, tak jsem nechápala, jak z něj mohou být všichni tak „paf“. Dnes ho občas použiju, i když dávám přednost spíše ořechovým máslům.
Má celou řadu benefitů pro zdraví, ale samozřejmě záleží na množství (jako u všeho, nic se nemá přehánět) a na složení, mělo by být nejlépe 100%, bez přidaného cukru, olejů atp.
KAKAOVO-ARAŠÍDOVÉ ŘEZY 🥜🍌🍫
INGREDIENCE:
70 g ořechové mouky (mandlová, arašídová)
30 g strouhaného kokosu (rozmixovat na mouku)
1 banán (cca 80 g)
100 g kysané smetany
2 vejce
1 ČL PDP
Mléko/smetana (podle potřeby)
Kakao
3 PL arašídového másla (rovné)
DOZDOBENÍ:
Arašídové máslo
Čokoláda
1/2 ČL kokosového oleje
POSTUP:
Rozmixujeme banán. Ořechovou mouku a kokos smícháme s rozmixovaným banánem, žloutky, kakaem, kysanou smetanou, arašídovým máslem. Necháme chvíli odpočinout a podle potřeby přilijeme mléko/ smetanu. Vyšleháme si sníh z bílků a vše spojíme. Nalijeme do formy (12 x 20 cm), pečeme na 180, cca 45 minut. Dozdobíme arašídovým máslem a rozehřátou čokoládou v kokosovém oleji.