Mazanec mám spojený s babičkou, vždy jich v době Velikonoc pekla několik. Mám a měla jsem ho moc ráda. Ani dnes neodolám čerstvému mazanci od babičky, i když složením není podle mých představ. Ale co, jednoho kousku, nebo možná ze dvou 😊 člověk nepřibere, když to není každý den 😉
Přesto, když něco peču já, tak raději z „co možná nejlepších“, základních surovin. Péct z bílé mouky je mi tak nějak „proti srsti“, takže jsem upekla zdravější mazanec, ale rozhodně ne dietní 😉 🤤😁🔝
INGREDIENCE
250 g tvarohu ve vaničce
150 g mandlové mouky
50 g strouhaného kokosu (rozmixovat na mouku)
2 vejce
3 polévkové lžíce jablečného pyré
3 polévkové lžíce kokosového másla
1 – 2 čajové lžičky xantanové gumy
1/2 prášku do pečiva
Vanilka
Vanilková esence
Sušené mango
Sušené višně
Na posyp: mandlové lupínky
POSTUP:
1. Smícháme tvaroh ve vaničce, mandlovou mouku, rozmixovaný strouhaný kokos, vejce, jablečné pyré, kokosové máslo, prášek do pečiva, vanilku, vanilkovou esenci, sušené ovoce. Promícháme.
2. Nakonec přidáme ještě xantanovou gumu. Nejprve jednu lžičku a podle potřeby druhou.
3. Těsto necháme chvíli odpočinout.
4. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 180, 60 minut.
Neměla jsem doma jiné sušené ovoce. Neslazené sušené višně jsou výborné, ale klidně můžete použít tradičnější hrozinky nebo brusinky.
Doufám, že vám zachutná stejně jako nám.