Nedostatek živin ve dvou extrémech
V dnešní době se setkáváme s různými stravovacími extrémy, které mohou mít negativní vliv na naše zdraví. Podívejme se na dva z nich:
🍽️ Dieta (nízký kalorické příjem)
Při stravování s nízkým kalorickým příjmem může docházet k nedostatečnému pokrytí živin pro potřeby těla, především bílkovin, zdravých, tuků, sacharidů, vitamínů i minerálů.
Nedostatek živin může mít negativní dopady na psychické i fyzické zdravím jako je například nedostatek energie, oslabení imunity, ztráta svalové hmoty, hormonální nerovnováha, trávicí potíže atp.
🍟 Stravování s převahou prázdných kalorií
Stravování založené především na průmyslově zpracovaných potravinách, které mohou být bohaté na množství energie (kalorií) obsahují vyšší množství soli, cukru, tuku, ale méně živin.
Stravování tohoto typu, ač poměrně kalorické, může vést také k nedostatku živin – bílkovin, zdravých tuků (nezdravých pak více), vlákniny, vitamínů a minerálů, což může mít za následek zvýšené riziko obezity, cukrovky, srdečních onemocnění, náladovosti a dalších zdravotních problémů.