Někdo je miluje, jiní je zatracují, zejména pro vyšší podíl tuku. Já patřím mezi ty, kteří sýry milují, ale dlouhou dobu jsem si je odpírala. Dala jsem si plátek 20 % sýra, a i když jsem si namlouvala, že chuťově je to stejné, tak není. A jeden plátek? Co to je? Skoro nic. No, dnes už to mám naštěstí jinak a sýrů se nebojím. Není sýr jako sýr a jako u všeho, na množství záleží.
Sýry jsou zdrojem vitamínů skupiny B, A, E, D. Dále pak minerálních látek, jako například fosfor, vápník. Jsou významným zdrojem bílkovin a některé i tuků. Mají pozitivní vliv na kvalitu zubů, kostí, svalů i imunitu organismu.
Jedním z méně vhodných sýrů, které vůbec nekupuji jsou sýry tavené, obsahují tavicí soli a značné množství fosforu. I zde se najdou sýry s lepším i horším složením, přesto kupuji raději zdraví prospěšnější ČERSTVÉ SÝRY (např. Lučina, Žervé atp.), složené z mléka, smetany, soli, které obsahují poměrně málo (kolem 0,5 g/ 100 g).
Mezi čerstvé sýry patří i Cottage složený z tvarohu, smetany a soli, který patří mezi méně slané sýry, s vyšším obsahem bílkovin, a zároveň je i méně kalorický. Čili ideální do zdravého i dietního stravování.
O něco více kalorií a tuku obsahuje ricotta. Ricotta je ze syrovátky, smetany a soli, které obsahuje méně, stejně tak i bílkovin.
Kalorickou „bombou“ mezi čerstvými sýry je mascarpone. Mascarpone je ze smetany, obsahuje vyšší podíl tuku, ale zároveň méně soli a bílkovin.