Tvaroh je jednou z potravin, která se pravidelně objevuje na našem, teda spíš mém (nevím, že by si manžel, kdy dal tvaroh) nákupním seznamu. Je to skvělý zdroj bílkovin, který zasytí, a protože má delší dobu stravitelnosti, je velmi pravděpodobné, že vám napomůže zbavit se chutí na nezdravé potraviny.
Mám ráda tu variabilitu, jak a s čím si jej dát. Je možné jej připravit na sladko i na slano, ale u mne jsou častější sladké varianty, prostě mám ráda sladké, no 😊 Což jsem dřív považovala za problém, ale dnes jsem s tím úplně v pohodě. Žádné chutě na sladké, protože si ho neodpírám, a proč taky? Když člověk ví, jak na to, lze si připravit i zdravé dezerty, a to mě baví. Luxusní dezert, bez výčitek, ze skutečných potravin, který není jen kalorickou bombou s minimální výživovou hodnotou.
Takže zpátky k tvarohu. Já si připravuji nejčastěji s ovocem, ořechy, čokoládou, skořicí, kakaem, vanilkou. Při zapékáním tvaroh krásně zjemní kokosové mléko, zkoušela jsem i bez, ale to prostě není ono. S kokosovým mlékem je podle mne bezkonkurenční (jak chutnal vám?). Navíc mu na hodnotě přidají i vejce, což je jeden z mých top zdrojů bílkovin, ale to zase třeba někdy příště 😉
Luxusní dezert během pár minut
Vše smícháme, nalijeme do formičky. Dozdobíme podle chuti – lesní plody, čokoláda, ořechy. Dáme zapéct na 180, cca 40 minut.