Pokud je i pro tebe důležité, co svému tělu dopřáváš, mám pro tebe pár tipů pro zdravější stravování v restauraci:
Zaměř se na způsob přípravy jídla
Vyhni se jídlům smaženým/ křupavým, smetanovým/ krémovým, která jsou bohatá na množství tuku i kalorií.
Lepší volbou jsou jídla pečená, dušená, vařená či grilovaná.
Nezapomeň na zeleninu a bílkoviny
Zelenina, stejně jako bílkoviny by měly být nedílnou součást každého jídla. Ať už si ve formě salátu, nebo zeleninové přílohy. Vždy doplněné právě bílkovinami.
Sleduj velikost porce
Dávej pozor na velikost příloh a s tím spojený nadbytečný příjem sacharidů. Přílohu můžeš nahradit zeleninou.
🥕 Některé druhy zeleniny, jakou je dýně, mrkev, paprika mohou obsahovat více sacharidů. Tyto druhy mohou být ve zdravém jídelníčku skvělým zdrojem sacharidů.
Omezuj tekuté kalorie
Alkohol, slazené nápoje či frappuccina mohou představovat velký zdroj kalorií.
Dezerty s rozumem
Pokud přece jen neodoláš dezertu, vol méně kalorické varianty, jako jsou tvarohové dezerty s ovocem, které obsahují vlákninu a vitamíny ve formě ovoce a zdroj bílkovin v tvarohu. Ale i tady počítej s možným doslazením a zvýšeným příjmem cukru.
Neboj se zeptat, co tvoje jídlo obsahuje. I to ti může při výběru zdravého jídla pomoci.