Zelenina by měla být součástí každého jídla. Jasně, do jogurtu si asi zeleninu nedáš, ale tam šoupneš trochu ovoce. Ale jinak by zelenina neměla chybět. A je úplně jedno, v jaké podobě. Teplá, studená, zeleninové krémy/ omáčky… prostě tak, jak chutná tobě.
Když píšu, že by zelenina měla být součástí zdravého talíře. Stejně tak by zdravý talíř měl obsahovat i zdravé tuky a bílkoviny (sacharidy obsahuje i zelenina, takže doplnění sacharidů/ přílohy už není úplně nutné, záleží na každém, podle typu stravování). Což se někdo snaží v dietě obcházet, přestože to není vhodný způsob, jak snížit kalorický příjem a zhubnout. Druhý extrém je minimální přítomnost zeleniny v jídelníčku. Žádný extrém není dobrý.
A kolik zeleniny je teda OK? Optimální denní příjem zeleniny je kolem 500 g.
Každý druh zeleniny obsahuje různé vitamíny, minerály v jiném množství. Čím větší pestrost zeleniny, tím větší spektrum živin.
Nedostatkem zeleniny ochuzuješ tělo o zdraví prospěšné látky, ale zároveň jsi méně nasycená.
Zelenina obsahuje jen málo kalorií a vodu v různém poměru. Zelenina je nízkokalorická a proto se ti bude hodit nejen do redukce.
Ano, někdo možná nemá rád salát. Tak nebude žvýkat salát a dá si raději zeleninovou omáčku. Kdo chce, hledá způsoby, jak zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Kdo nechce, hledá výmluvy. Rozhodnutí je na každém. Nemyslíš?
Já mám ráda nejrůznější druhy zeleniny snad v jakékoliv podobě: salát, pečená, placičky, zapečená, omáčka (ty teda méně, ale nikdo nemusí jíst vše).
Jak máš nejraději zeleninu ty? A máš zeleninu vůbec ráda?